jak przygotować swoje ciało na wiosnę?


Wiosna zbliża się wielkimi krokami. Krokusy i przebiśniegi wyrosły i naszemu ogródkowi nadały wiosenny charakter.
Zanim zaczniemy robić porządki wiosenne na ogrodzie albo w domu, postarajmy najpierw zadbać same o siebie.

Nasze ciało po zimie jest suche, pozbawione blasku, zmęczone. Teraz nadeszła pora to zmienić, za oknem pojawia się słonce i zaczynamy powoli budzić się z zimowego snu. W dzisiejszym artykule przedstawię wam kilka prostych metod które przygotują Nas do nowej pory roku.



1. Picie wody jest rzeczą oczywistą, lecz z czasem zapominamy nawadniać swój organizm, a to jest podstawą. Pij nie tylko wodę ale także herbatę zieloną, białą bądź także napary ziołowe np. z czystka gdyż regeneruję naszą wątrobę ale i oczyszcza nadmiar gorąca i śluzu. Najlepiej w temperaturze pokojowej.

2. Postawmy na jedzenie zielonych warzyw. Zielone warzywa wpływają dobroczynnie na pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego, czyli narządów, o które wiosną należy zadbać. Może to być szpinak, jarmuż, brokuły, rukola, sałata.Warzywami zastąp ciężkie potrawy mięsne i nabiałowe. Spożywaj kaszę jaglaną i gryczaną niepaloną, które alkalizują organizm. Gotuj zupy warzywne.

3. Zadbaj o uzupełnienie minerałów w swoim organizmie, po zimie mamy duże braki. Nie musisz od razu kupować tabletek z apteki za nie wiadomo jaką kwotę, wystarczy picie soków warzywnych jak i owocowych, możesz mieszać co tylko lubisz.

4. Zrezygnuj z cukru i słodyczy. Siedzisz przed telewizorem i podjadasz, jak już to robisz to jedz coś dobrego dla ciebie czyli np. suszone owoce albo orzechy, migdały.

5. Zacznij chodzić, biegać po prostu zacznij się ruszać. Wiadomo zima była dobrą wymówką żeby siedzieć w domu albo jeździć wszędzie samochodem bo za zimno, bo tak lepiej, teraz gdy zacznie sie wiosna to zabraknie wymówek. Weź swojego pupila i wyjdź z nim na spacer, zacznij biegać i spędzać czas na świeżym powietrzu.

6. Zadbaj także o swoją cerę z zewnątrz. Na internecie znajdziesz mnóstwo przepisów na naturalne peelingi, maseczki. Warto wykorzystać sprawdzone przepisy od innych ludzi.

Share this:

0 komentarze:

Prześlij komentarz